Over Ferry

Ferry Weertman is geboren op 27 juni 1992 in Naarden. Al van baby af aan heeft Ferry gezwommen. Spelenderwijs rolde hij in het wedstrijd-zwemmen bij De Otters-Het Gooi in Bussum. Later heeft Ferry ook nog bij DWK getraind, waarna hij door kon groeien naar eerst het regionale en vervolgens naar het nationale team in Eindhoven.

In 2011 won hij bij de EJK open water in Navia, Spanje, een bronzen medaille. Hierna besloot hij om zich op het internationale open water zwemmen te richten. In het eindklassement van de LEN-cup werd hij (gedeeld) 1e. Bij de EK in Italië behaalde hij een mooie 6e plaats, slecht 9 sec achter de nummer 1. Ook in de World Cup wedstrijden kwam hij goed mee met een 5e plaats in het eindklassement.

In 2013 ging Ferry trainen in het nationale team, werd hij 6e op het WK en kreeg hij een A-status van NOC/NSF. Hij sloot het seizoen mooi af met een Nederlands record op de 400 m vrije slag (korte baan) en deelname aan het EK korte baan in Herning, Denemarken op de 400 m  en 1500 m vrije slag.

In 2014 wordt het EK open water en EK lange baan in Berlijn gehouden. In de aanloop daar naartoe behaalde Ferry de 1e plaats in de Grand Prix 15 km in Mexico, en de 6e plaats bij de Worldcup wedstrijd over 10 km aldaar. Ook tijdens de Swimcup, tevens NK, zwom hij prima tijden. In Frankrijk werd Ferry kampioen op de 5 km en de 10 km bij de Open Franse Kampioenschappen. Zijn deelname aan het EK in Berlijn is voor zowel open water als voor de middellange afstanden vrije slag in het zwembad bevestigd. Op 14 augustus werd Ferry Europees kampioen op de 10 km open water zwemmen in Berlijn. Twee dagen later won team NL bestaande uit Sharon van Rouwendaal, Marcel Schouten en Ferry, goud op de landenwedstrijd over 5 km.
In het zwembad werd Ferry 7e bij de 800 m vrije slag. Samen met Dion Dreessens, Joost Reijns en Sebastiaan Verschuren behaalde Ferry de 5e plaats bij de 200 m vrije slag estafette in een nieuw Nederlands record (7.11,59). Swimswam verkoos Ferry tot open water zwemmer van het jaar.

In 2015 prolongeerde Ferry zijn 1e plaats in de Grand Prix 15 km in Mexico. Bij de Worldcup over 10 km in Mexico werd hij 4e in een zeer sterk bezet deelnemersveld.
In Kazan haalde Ferry tijdens het WK 2 keer zilver: 2e op de 10 km en tevens 2e bij het team event.

Op 16 aug 2016 werd het ultieme doel van Ferry gehaald: een gouden medaille op de 10 km open water zwemmen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro!

Enkele weken daarvoor prolongeerde hij zijn Europese titel op de 10 km in Hoorn. Door de FINA werd Ferry verkozen tot Open Water Zwemmer van het Jaar.

In Balatonfüred in Hongarije werd Ferry op 18 juli 2017 wereldkampioen op de 10 km.

Op 9 aug 2018 werd Ferry voor de derde keer op rij Europees kampioen op de 10 km. Twee dagen later haalde hij met het gemengde Nederlandse team goud op de 4x 1250 m estafette voor landenteams. Team NL bestond uit Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal, Pepijn Smits en Ferry Weertman.

In 2018 kwam ook het eindklassement van de World Series 2018 op naam van Ferry te staan. De FINA verkoos Ferry voor de tweede keer tot Open Water Zwemmer van het Jaar. Ferry heeft nu alle belangrijke internationale 10 km titels die er zijn tenminste 1 keer gewonnen.

In 2019 werden de WK open water in Yeosu, Zuid-Korea gezwommen waar het Olympische ticket voor 2020 werd verdiend.

Bij de Olympisch Spelen in Tokio eindigt Ferry als 7e.