Nieuws

Persbericht 7 dec 2021: Olympisch en wereldkampioen Ferry Weertman stopt met topsport

Ferry Weertman (29) stopt met topsport. De Wereld- en Olympisch kampioen open water zwemmen heeft vandaag bekendgemaakt zich voortaan te gaan richten op zijn maatschappelijke carrière.

Ferry Weertman (geboren op 27 juni 1992 in Naarden) begon met wedstrijdzwemmen bij De Otters-Het Gooi in Bussum. Via DWK Barneveld verkaste hij in 2013 naar Eindhoven om daar te gaan trainen bij de nationale selectie (het huidige High Performance Centre).

Nadat hij in 2011 bij de Europese Jeugd Kampioenschappen in Navia (Spanje) een bronzen medaille won bij het open water zwemmen, besloot hij zich te gaan focussen op dat onderdeel. Hoewel hij ook in het zwembad nog wel de nodige nationale titels en records binnensleepte op de langere afstanden (400 en 1.500 vrij), maakte hij sindsdien vooral furore in het open water.

Weertman eindigde meerdere keren op het podium bij internationale wedstrijden, onder meer in de LEN-cup, de FINA World Cup en het Grand Prix-circuit. In 2014 werd hij in Berlijn voor het eerst Europees kampioen, zowel individueel op de 10 kilometer als in teamverband in de landenwedstrijd over 5 kilometer (met Sharon van Rouwendaal en Marcel Schouten). Ook in 2016 (Hoorn) en 2018 (Glasgow) won Weertman goud op het EK op de 10 kilometer. In dat laatste jaar pakte hij ook in teamverband weer de Europese titel op de 4 x 1.250 meter estafette (met Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal, Pepijn Smits).

Ook op de wereldkampioenschappen was Ferry Weertman succesvol. Op het WK 2015 in Kazan werd hij nog tweede op de 10 kilometer en bij het team-event, maar twee jaar later – in 2017 – won hij de wereldtitel in het Balatonmeer in Boedapest!

Maar hét absolute hoogtepunt in zijn topsportcarrière was vanzelfsprekend de gouden medaille die Ferry Weertman in 2016 bij de Olympische Spelen won na een heroïsche wedstrijd en bloedstollende finish voor de kust van Rio de Janeiro. Het leverde hem en passant de bijnaam ‘VeryFerryFast’ en bijbehorende social media-accounts op.

Nadat Weertman dit jaar bij de Spelen in Tokyo niet in de prijzen was gevallen, nam hij een aantal maanden de tijd om na te denken over zijn toekomst. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat hij niet meer aan een nieuwe Olympische cyclus richting Parijs 2024 wilde beginnen. Weertman: “De cirkel is voor mij rond. Ik heb alles gewonnen wat er maar te winnen valt. Dat was me niet gelukt zonder de steun van de KNZB, NOC*NSF, mijn sponsoren, de trainers en andere begeleiders die me hebben uitgedaagd het beste uit mezelf te halen.”

Weertman werd van 2012 tot 2021 begeleid door Marcel Wouda, waarvan de laatste twee jaar meer op afstand. “Ferry was een sporter met een missie. Hij wilde heel graag winnen en was ervan overtuigd dat dit in het open water mogelijk was. Dat liet hij ook elke dag zien in het water, vol overtuiging. Als coach is het een feest om met zo’n sporter samen te mogen werken”, aldus Wouda.

Thijs Hagelstein was van 2016 tot en met 2021 coach van Weertman. Hij zegt: “Ferry was een echte liefhebber van de sport, hij genoot van het vele en zware trainen. Daarnaast was hij ontzettend goed in staat op de momenten dat het er écht om ging wat extra te brengen, zowel fysiek als mentaal. Niet ondergaan, maar de boel naar je hand zetten, altijd met de focus op winnen. Kenmerken die geleid hebben tot een indrukwekkende rij aan titels.”

Ferry Weertman combineerde zijn topsportloopbaan de laatste jaren met een HBO-opleiding bedrijfskunde aan de business school Notenboom. Die heeft hij inmiddels bijna afgerond. “Ik kijk heel erg uit naar de volgende fase in mijn leven en heb veel zin om de eerste stappen in mijn maatschappelijke carrière te zetten.